Ons jeugdreclasseringsteam ondersteunt gemeentes in de aanpak van jongeren die overlast geven en strafbare feiten begaan. Wij zetten onze expertise en ervaring in om te werken aan een positieve toekomst voor de jongeren in jouw gemeente. Samen met de jongere zelf, de mensen die belangrijk voor hem zijn, en de lokale hulpverleners.
Hoe we dit doen
De Jeugd- en Gezinsbeschermers werkt volgens de methodiek JR 2.0. Het doel van deze methodiek is om er voor te zorgen dat de jongere die een strafbaar feit heeft begaan niet recidiveert, maar herstelt en re-integreert in de samenleving. Vanuit JR 2.0 werken we zo nauw mogelijk samen met de jongere en de belangrijke mensen om hem of haar heen. We combineren kennis uit de praktijk en de wetenschap en zetten dit in om lange termijn gedragsverandering te realiseren bij de jongere. Daarbij hebben we strikte regels en maken we duidelijke afspraken met de jongere. Daarbinnen hebben we vanuit JR 2.0 een positieve benadering richting de jongere en zijn of haar netwerk. Samen met de jongere bepalen we wat er nodig is om afstand te nemen van de criminaliteit en weer positief bij te dragen aan de maatschappij.
Samenwerking met partners
Wij vormen de brug tussen het sociaal domein en de openbare orde en veiligheid en politiek. We hebben intensief contact met zowel landelijke als lokale spelers. Dit zijn bijvoorbeeld 3RO, het NIFP, de Raad voor de Kinderbescherming, lokale wijkteams en de politie.
Jeugdreclassering in Verbinding
‘Jeugdreclassering in Verbinding’ is een project waarin we samen met de 12 andere gecertificeerde instellingen werken aan landelijk uniforme methodiek voor jeugdreclassering. Per 1 januari 2025 starten we met het werken volgens deze methodiek.