Wanneer je niet tevreden bent over de samenwerking is het belangrijk om dit aan ons te laten weten. Onze jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders staan open om met je in gesprek te gaan en om samen te werken aan een oplossing. Als je het gevoel hebt dat de samenwerking beter kan, aarzel dan niet om dit met ons te bespreken. Samen kunnen we kijken hoe we de situatie kunnen verbeteren. Hieronder vind je verschillende mogelijkheden om tot een oplossing te komen.
Wat kun je doen als je niet tevreden bent
-
Bespreken van onvrede en het zoeken naar oplossingen
Het is belangrijk om je onvrede te bespreken met je jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder. Dit kan worden gedaan door middel van een gesprek, waarin je vertelt wat er niet goed gaat en hoe je dingen graag anders zou zien.
-
Klacht oplossen via bemiddelingsgesprek
Als je er niet uitkomt met de jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder, dan kun je een bemiddelingsgesprek aanvragen. Tijdens dit gesprek bekijken we samen met jou, de medewerker en zijn of haar leidinggevende welke oplossingen er zijn en hoe we weer tot een goede samenwerking kunnen komen. Je kunt dit gesprek schriftelijk aanvragen via klachten@djgb.nl
-
Niet opgelost? Neem contact op met de klachtencommissie
Mocht dit alles niet helpen, dan kun je je klacht aan de onafhankelijke klachtencommissie voorleggen. Dit kun je schriftelijk indienen via klachten@djgb.nl
Heb je ondersteuning nodig bij je klacht, daarbij kan Jeugdstem je als onafhankelijke partij ondersteunen.
Praktische documenten
Lees meer over het proces rondom klachtenbehandeling in de Routekaart
Lees onze tips bij het indienen van een klacht
Lees meer onze verschonings- en wrakingsprotocol
Samenvatting klachtenreglement
Veelgestelde vragen
-
-
Mocht je hulp nodig hebben bij het schrijven van een klachtenbrief, dan kun je gebruik maken van onze tips (hyperlink naar bestand met tips) of contact opnemen met Jeugdstem. Ondersteuning vanuit Jeugdstem is gratis. Een vertrouwenspersoon kan samen met jou een brief schrijven. Hij of zij kan ook meegaan naar een bemiddelingsgesprek of een hoorzitting.
-
Aan een gesprek of behandeling van een klacht door de klachtencommissie zijn voor jou geen kosten verbonden. Wel kun je kosten maken voor bijvoorbeeld vervoer, porto of kopieën. Ook het inschakelen van juridische bijstand kan voor jou kosten met zich meebrengen. Ondersteuning vanuit Jeugdstem is gratis.
-
De onafhankelijke klachtencommissie bestaat uit mensen die niet bij De Jeugd- en Gezinsbeschermers werken. Als er een klacht is ingediend en een gesprek heeft niet geleid tot een oplossing of betere samenwerking, dan kun je schriftelijk een klacht indienen bij het secretariaat van de klachtencommissie. Dit kan per e-mail naar: klachten@djgb.nl of per post naar:
Adres klachtencommissie
Secretariaat Klachtencommissie
Postbus 12685
1100 AR Amsterdam.
In de brief of e-mail moet jouw naam, adres, telefoonnummer en de naam en de geboortedatum van je kind vermelden. Ook vertel je waarover je klaagt, wat er gebeurde, wanneer het gebeurde en de naam van de persoon over wie je een klacht indient.
Tijdens een hoorzitting kun je je klacht mondeling toelichten. De Jeugd- en Gezinsbeschermers mag hier op reageren. Je mag iemand meenemen naar de hoorzitting voor ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon van Jeugdstem zijn, een advocaat of iemand uit je eigen netwerk.
-
De klachtencommissie beoordeelt of de klachten gegrond of ongegrond zijn. De uitspraak van de klachtencommissie wordt verstuurd naar de betrokkenen en naar de Raad van Bestuur van De Jeugd- en Gezinsbeschermers. De Raad van Bestuur reageert schriftelijk binnen vier weken na de uitspraak van de klachtencommissie. In zijn reactie aan jou laat de Raad van Bestuur weten of er verbetermaatregelen worden genomen naar aanleiding van jouw klacht.
-
Als je ontevreden bent over de wijze waarop jouw klacht is afgehandeld, dan kun je contact opnemen met de Nationale Ombudsman. De Nationale Ombudsman kan een onderzoek instellen. De Nationale Ombudsman behandelt klachten over De Jeugd- en Gezinsbeschermers alleen als er sprake is van hulpverlening in een gedwongen kader. Dat wil zeggen dat de hulp door een (kinder)rechter is opgelegd.
-
Het is verstandig om eerst te proberen om samen tot een oplossing te komen. Jullie hebben immers hetzelfde doel dat het goed gaat met het kind. Als dit niet lukt kan in sommige situaties door de leidinggevende gekeken worden of een andere jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder helpend is.
Het besluit om een andere jeugdbeschermer aan te stellen zal niet genomen worden door het Cliëntbureau of de klachtencommissie.
Het is belangrijk om te weten dat de maatregel die voor jou van kracht is niet zal veranderen als je een andere jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder krijgt. Mocht je meer informatie hierover willen, dan kun je contact opnemen met ons Cliëntbureau via klachten@djgb.nl of bellen naar ons algemene telefoonnummer: 088 – 777 80 00 en vragen naar het Cliëntbureau. Zij kunnen je helpen en advies geven over wat je in jouw situatie het beste kunt doen.
-
Al onze professionals zijn geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd en zij kunnen dit met een registerpas aantonen, of werken onder supervisie van een geregistreerde professional. De registratie houdt in dat ze handelen volgens de normen die staan opgesteld in de Beroepscode voor de Jeugdzorgwerker en dat ze vallen onder het tuchtrecht. Als je van mening bent dat de medewerker waar je mee te maken hebt, zich niet houdt aan de Beroepscode dan kun je een klacht indienen bij het College van Toezicht.
Op de website van Stichting Kwaliteitskader Jeugd kun je meer lezen over deze procedure.
Het verschil tussen klachtrecht en tuchtrecht lees je hier.