Gedwongen maatregelen bij Jeugdreclassering

Ons jeugdreclasseringsteam voert gedwongen maatregelen uit bij straf, schorsing of schoolverzuim. Dit doen we in opdracht van de rechter. We werken vanuit het kader van zowel het Jeugdstrafrecht (jonger dan 18 jaar) als het Adolescentenstrafrecht (18 tot 23 jaar). We houden toezicht op jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie en bieden hen begeleiding en ondersteuning. Lees meer over de verschillende maatregelen waarin we dit doen op onze ouderpagina over jeugdreclassering.

Hoe doen we dit
  • Onze jeugdreclassering werkt nauw samen met de jongere en de mensen die voor hem belangrijk zijn.
  • De jeugdreclasseerder doorloopt met hen een aantal vaste stappen.
  • Een van die stappen is het opstellen van een plan van aanpak; een concreet plan met haalbare doelen.
  • De volgende stap is het zoeken naar passende hulp, bij voorkeur in de gemeente van de jongere zelf. Voorbeelden hiervan zijn hulp bij het vinden van een passende dagbesteding, hulp aan het gezin om spanningen te voorkomen, of hulp bij het contact met school.
  • We houden nauwlettend de voortgang op de doelen in het plan in de gaten.
  • We evalueren onze begeleiding met de jongere en zijn netwerk en houden toezicht op de voorwaarden die de rechter heeft opgelegd.
Ons doel

Ons doel is om samen met de jongere, diegenen die belangrijk voor hem zijn en de betrokken hulpverleners strafbare feiten te voorkomen. Zodat de jongere een positieve toekomst tegemoet gaat.