Onze hulp bij uithuisplaatsing

Kinderen horen thuis bij hun ouders op te groeien. Soms lukt het door omstandigheden niet om voor je kind te zorgen. Dan kan de rechter besluiten dat het beter is voor de veiligheid en ontwikkeling van je kind om (tijdelijk) ergens anders te wonen.

Wat gaat er gebeuren?

Eerst wordt er gekeken of familieleden of andere bekenden voor je kind kunnen zorgen. Als dit niet lukt zoeken we andere opvang, bijvoorbeeld een pleeggezin. En ook al woont je kind (tijdelijk) ergens anders, je blijft als ouder zoveel mogelijk betrokken bij de opvoeding.

Onze samenwerking

Je staat er niet alleen voor. We werken graag zo goed mogelijk met je samen om de problemen thuis op te lossen. Daarbij kijkt de jeugdbeschermer samen met jou wat de zorgen zijn en wat er juist goed gaat. Daarnaast zetten we hulp in waar nodig. Het uiteindelijke doel is dat jullie thuissituatie zodanig verbetert dat je kind weer thuis kan komen wonen.

Moeder Judith en haar gezin over hun ervaring

Accepteer marketing-cookies om de video te laden.

Veel gestelde vragen over uithuispaatsing

  • Het besluit tot uithuisplaatsing van je kind wordt genomen wanneer de veiligheid of ontwikkeling van jouw kind in gevaar is en hulpverlening in de thuissituatie niet voldoende is gebleken om de veiligheid te waarborgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er sprake is van verwaarlozing, mishandeling, verslaving of psychische problemen in het gezin.

  • Hiervoor is het belangrijk om actief mee te werken aan de hulpverlening die wordt geboden. Dit betekent dat jullie de betrokkenheid van een jeugdbeschermer accepteren en daarnaast samenwerken met de betrokken hulpverleners. Indien nodig wordt geacht mee te werken aan begeleide bezoeken. Belangrijk is dat er samen wordt gewerkt om de problemen die spelen in jullie gezin op te kunnen lossen.  Het is van belang dat jullie laten zien dat jullie open staan voor verandering en het belang van jullie kind voorop stellen.

  • Jullie hebben als ouders in principe recht op omgang en contact met jullie kind tijdens de uithuisplaatsing. Dit kan in de vorm van omgang, begeleide bezoeken, telefoongesprekken of videobellen. Heel soms verbiedt een kinderrechter contact tussen ouder en kind. Bijvoorbeeld als het contact onveilig is voor je kind.

  • Dit is afhankelijk van de situatie en de voortgang van de hulpverlening. Het streven is altijd dat je kind zo snel mogelijk weer thuis kan wonen.

     

     

  • Beslissingen over de opvoeding van je kind tijdens de uithuisplaatsing worden zo veel mogelijk genomen in samenspraak met jou.

  • Als jouw kind uit huis wordt geplaatst, heb je als ouder speciale rechten om hierop te reageren en actie te ondernemen als je het er niet mee eens bent. Een onafhankelijke partij zal jouw situatie onderzoeken en een eerlijke beslissing nemen.

    De jeugdbeschermer kan een verzoek indienen voor een uithuisplaatsing. De kinderrechter neemt het besluit.

    Enkele voorbeelden van rechten die je hebt als ouder zijn:

    – Het recht om jouw jeugdbeschermer te vragen om de uithuisplaatsing te beëindigen als je denkt dat je beter voor je kinderen kunt zorgen. De jeugdbeschermer moet hier binnen 14 dagen op reageren.

    – Als je het niet eens bent met het antwoord van je jeugdbeschermer, kun je aan de kinderrechter vragen om de uithuisplaatsing te beëindigen en hierbij hulp krijgen van een advocaat.

    Voor meer informatie over je rechten kan je de website van jeugdstem raadplegen.

  • Indien je kind uit huis is geplaatst, behoud je het recht op kinderbijslag. Er geldt echter wel de voorwaarde dat je een minimumbedrag per kwartaal aan je kind besteedt. Raadpleeg de website van de Sociale Verzekeringsbank Verblijf kind | Kinderbijslag | SVB) voor meer informatie over de geldende regels.

  • Als ouder hoor je de zorgverzekering van je kind te blijven betalen en hebben kinderen tot 18 jaar recht op zak- en kleedgeld, wat ook door jou als ouder dient te worden betaald. Indien je door schulden of andere problemen niet in staat bent om dit te doen, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te bespreken met je jeugdbeschermer. Samen kunnen we dan kijken naar een passende oplossing.

Verhalen over uithuisplaatsing

Uithuisplaatsing voorkomen met andere woning voor moeder

Meer informatie

“Probeer juist de hulp te aanvaarden en weet dat er ook een einde kan komen aan de situatie”

Meer informatie