Soms kan het zo zijn dat problemen je zo boven het hoofd groeien, dat de opvoeding van je kind onder druk komt te staan. Dat komt vaker voor dan je denkt, we helpen dagelijks gezinnen bij wie het tegenzit. De rechter kan dan een ondertoezichtstelling (OTS) uitspreken.
Dit betekent dat je gezin verplichte begeleiding krijgt van een medewerker van De Jeugd- en Gezinsbeschermers. Deze jeugdbeschermer helpt jouw gezin de situatie thuis te verbeteren, bijvoorbeeld door het inzetten van hulpverlening.
Als ouder blijf je zelf verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging. Wel heeft de rechter bepaald dat je belangrijke beslissingen over je kind overlegt met de jeugdbeschermer. Wanneer jullie niet tot overeenstemming komen, mag de jeugdbeschermer beslissingen nemen over jouw kind. Maar de jeugdbeschermer zal altijd proberen om er door middel van gesprekken samen uit te komen.
Wanneer de situatie thuis voldoende is verbeterd, kunnen jullie weer zonder onze begeleiding verder.
Stappenplan jeugdbescherming

Stap 1: Kennismaken
We maken meestal binnen 5 dagen nadat wij de uitspraak van de rechter hebben ontvangen kennis met jou en je kind(eren). Tijdens dit gesprek vertelt onze jeugd- en gezinsbeschermer jullie meer over onze betrokkenheid. Ook beantwoorden we eventuele vragen en bespreken we hoe de samenwerking eruit komt te zien.

Stap 2: Samen een plan van aanpak maken
Binnen zes weken na ons kennismakingsgesprek moet er een plan van aanpak liggen. Dit plan maken we samen met jou, je kinderen en andere mensen die belangrijk voor jullie zijn. In dit plan staan de doelen en welke hulp er komt.

Stap 3: Werken aan de doelen
Dan gaan we aan de slag met de doelen uit jouw plan van aanpak. Samen met de mensen om je heen en de hulp die we voor je regelen. We evalueren regelmatig samen hoe het gaat.

Stap 4: Beoordelen hoe het gaat
Binnen een jaar beoordelen we hoe het gaat met de doelen uit je plan van aanpak. Heb je de doelen bereikt? Dan sluiten we de maatregel af en kunnen jullie zonder onze begeleiding verder. Kan je kind nog niet voldoende veilig opgroeien zonder onze hulp? Dan vragen we de rechter om de maatregel te verlengen.

Jouw kind is het belangrijkste
Bij alles wat we doen staat je kind centraal. Want we weten dat jij het beste wil voor je kind. Samen zorgen we ervoor dat je kind veilig kan opgroeien.
Informatie over hulp i.v.m. een scheiding?
Gemeenten in Noord-Holland bieden via de website scheidingsplein.nl hulp bij scheiding, in de vorm van informatie, advies en ondersteuning. Voor andere gemeenten kan je het best contact opnemen met de GGD in jouw regio om na te gaan wat de beschikbare hulp is.