Onze hulp bij uithuisplaatsing

Heeft de rechter besloten dat je ergens anders moet wonen? Dit gebeurt alleen als het thuis echt niet goed gaat. Het is bedoeld om jou te beschermen. Meestal gebeurt dit pas als er geen andere oplossing is. Vaak is er al hulp voor jullie gezin ingezet, maar helpt dit niet genoeg. De situatie kan te moeilijk zijn voor je ouders door financiële problemen, (veel) ruzie thuis of ziekte.

Je gaat (tijdelijk) ergens anders wonen. Het liefst bij familie of andere mensen die je kent. Als dat niet kan zoeken we een geschikte woonplek, afhankelijk van je leeftijd, zoals een een pleeggezin of gezinshuis. De jeugdbeschermer zal je helpen om aan de nieuwe situatie te wennen. Ook al woon je (tijdelijk) ergens anders, het is belangrijk om met jou in gesprek te gaan over hoe je het contact met je ouders en andere betrokkenen vorm wil geven.

Je bent niet alleen, er zijn mensen die voor je zorgen en je helpen. Ook is het belangrijk dat je weet dat je niet de enige bent. We helpen iedere dag kinderen bij wie het thuis even niet goed gaat. Samen met je ouders werken we aan een oplossing voor jullie gezin. We proberen er alles aan te doen om jou en je ouders te helpen, zodat je zo snel mogelijk weer terug naar huis kunt.

Moeder Judith en haar kinderen over hun ervaring

Veel gestelde vragen over uithuispaatsing

  • Als er thuis niet goed voor je gezorgd wordt en andere hulp onvoldoende steun biedt, kan de kinderrechter beslissen dat je (tijdelijk) ergens anders moet wonen. Dit gebeurt als je ouders bijvoorbeeld moeite hebben met opvoeden vanwege een verslaving, psychische problemen of als er thuis veel ruzie en geweld is. Als je vragen hebt over jouw situatie, kan je altijd praten met je jeugdbeschermer. Hij of zij is er om je te helpen en om je vragen te beantwoorden.

  • De jeugdbeschermer wil graag weten bij wie jij het liefst zou willen wonen. Misschien is er wel iemand die je kent die ook graag voor je zou willen zorgen. De jeugdbeschermer kijkt of deze plek geschikt is. Zo niet, dan gaat de jeugdbeschermer op zoek naar een andere geschikte plek voor jou. Uiteindelijk beslist de kinderrechter welke woonvorm het beste bij jou past.

  • Ja, dat mag meestal wel. Samen met de jeugdbeschermer maak je afspraken over hoe vaak jullie elkaar kunnen zien of bellen.

    Als de kinderrechter denkt dat het niet veilig is voor jou om je ouder(s) te zien, kan het zijn dat je hen even niet mag zien. Maar dan wordt er gekeken naar andere manieren om contact te houden, zoals videobellen.

  • Ja, als je van de rechter ergens anders moet wonen heb je recht op zakgeld en kleedgeld totdat je 18 bent. Jouw ouders moeten dit betalen. Heb jij nog geen zak- en kleedgeld gekregen? Laat het dan weten aan je jeugdbeschermer. Zij helpen je graag verder. En vergeet niet om de flyer van de Kinderombudsman te bekijken voor meer .

     

     

  • Op je 18e ben je officieel volwassen en moet je veel zelf regelen. Dat kan best spannend zijn, want er komen veel nieuwe dingen op je af. Gelukkig staat je jeugdbeschermer        voor je klaar om je te helpen. Samen maken jullie een plan voor de toekomst, zoals waar je gaat of blijft wonen, wat je wilt studeren of werken en hoe je met geld omgaat. Het is belangrijk dat je straks op eigen benen kunt staan en zelf je zaken kunt regelen.

    Als je dit lastig vindt, aarzel dan niet om hulp te vragen. Samen maken we een stappenplan en kijken we wie jou verder kan helpen.

    Lees hier  meer over wat er verandert wanneer je 18 bent.

Verhalen over uithuisplaatsing

‘Taboe rond uithuisplaatsing doorbreken’

Zestienjarige Chris lid Cliëntenraad: ‘Gevoel dat ik hier echt word gehoord’

Meer informatie

Ik wil niet meer naar huis

Meer informatie