Chris ten Napel, net zestien geworden, is het jongste lid ooit, van de Cliëntenraad van De Jeugd- en Gezinsbeschermers. Ze draait inmiddels een klein jaar mee en het bevalt haar uitstekend: “Je kunt gewoon zeggen wat je vindt. Het is nooit saai. En ik heb echt het gevoel dat er naar me wordt geluisterd”.
Waarom ze in de raad is gegaan? “Ik kreeg een OTS, ik wist niet eens wat dat was. En ik ben uithuisgeplaatst. Ik had sterk het gevoel dat mijn mening er niet toe deed. Toen ik hoorde van het bestaan van de Cliëntenraad heb ik me direct aangemeld. Ik wil de stem van de jongeren laten horen. Daarmee hoop ik de eenzaamheid van veel kinderen die in de jeugdzorg zitten, tegen te gaan.”
Chris is zelf op haar veertiende uithuisgeplaatst. Oorzaak volgens Chris: haar ouders zitten niet op één lijn over de opvoeding. “Mijn vader en moeder zijn al voor mijn geboorte uit elkaar gegaan. Tot mijn elfde woonde ik bij mijn moeder en had mijn vader een omgangsregeling. Eerlijk gezegd, soms ging ik ook wel naar mijn vader als ik boos was op mijn moeder. Haha. Maar eigenlijk was mijn moeder veel vrijer en wilde mijn vader mijn leven bepalen. Uiteindelijk is jeugdzorg erbij gekomen en omdat ik van mijn vader absoluut niet meer bij mijn moeder mocht blijven, ben ik na een ruzie, zeer tegen mijn zin, naar een pleeggezin gebracht. Ik heb nu een OTS. Toen ik dat hoorde dacht ik: wat betekent dat? Ik heb me echt ontzettend alleen gevoeld in die tijd. Ik kende niemand die ook uit huis is geplaatst.”
Safe place
Na enkele overplaatsingen woont ze momenteel in een gezinshuis. “Dit is voor mij een safe place. Het is de eerste plek waar ik me echt thuis voel en waar ik na het werk graag terug naartoe ga.”
Een van haar zes huisgenoten is inmiddels haar beste vriendin. Chris heeft ook haar overgehaald zitting te nemen in de raad. “Hoe meer jongeren, hoe beter, wat mij betreft. Je kunt er echt wat bereiken. Ik krijg er in ieder geval mooie kansen door. Dat komt ook door hoe Tineke, de voorzitter, en de andere leden met mij omgaan.”
Chris verwacht niet dat ze voor haar achttiende nog van de OTS afkomt. “Nee, mijn vader gaat echt nooit zeggen: laat haar maar bij haar moeder wonen. En bij hem wonen, dat zou hij graag willen, maar dat is absoluut geen optie voor mij. Wat mij betreft blijf ik voorlopig lekker in het gezinshuis. Jeugdzorg is een mooi idee maar de uitwerking is volgens mij vaak niet goed. Mij levert het nu wel veiligheid op, omdat ik niet meer in knel zit tussen die twee en omdat ik niet meer weggestuurd kan worden. Ik leer daar mee om te gaan.”
Met de middelbare school is Chris inmiddels gestopt. “Ik was daar niet op mijn plek. Ik denk ook niet dat een mavo-diploma mij gaat helpen om te bereiken wat ik wil. Ik wil heel graag kapper worden en ik ga nu naar de Kinki Academy de kappersopleiding in Amsterdam. Daarnaast werk ik bij de Hema en mag ik volgend jaar een opleiding gaan volgen om ervaringsdeskundige te worden. Daar heb ik heel veel zin in. Nieuw jaar, nieuwe kansen!”