Nog sneller de veiligheid herstellen in gezinnen waar dat nodig is. Daar zetten we samen met het Centrum voor Jeugd- en Gezin (CJG) in Midden en Zuid Kennemerland op in met het traject Samenwerken aan Veiligheid. Een beproefd traject dat we met het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming in het vooruitzicht samen verder uitbouwen. Bij samenwerken aan Veiligheid zijn naast De Jeugd- en Gezinsbeschermers ook William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering, Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming betrokken.

Binnen dit traject is het voor jeugdigen en ouders glashelder welke soort hulp – vrijwillig of gedwongen – aan hen wordt verleend. Op 20 september 2023 vond de kick-off plaats bij het CJG Kennemerland in Velserbroek. De gezinsgerichte, transparante en rechtsbeschermende aanpak sluit nauw aan op de uitgangspunten van het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Bas van Leeuwen, wethouder gemeente Haarlem: “Met deze gezamenlijke aanpak bevestigen we opnieuw dat het gezin centraal en voorop staat.”

Binnen 13 weken duidelijkheid

Samenwerken aan Veiligheid is een traject in het vrijwillig kader waarbij het CJG in nauwe samenwerking met de jeugdige, ouders en netwerk een plan maakt om binnen 13 weken de veiligheid in het gezin te herstellen. Om snel een afweging te kunnen maken schakelt het CJG hierbij de ondersteuning van een beschermingsspecialist van De Jeugd- en Gezinsbeschermers of William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering in.

Indien de veiligheid in het gezin binnen deze 13 weken voldoende hersteld is, gaat het CJG verder met het gezin in een regulier (vrijwillig) ondersteuningstraject. Lukt dit niet in deze periode, dan gaat het gezin bij duidelijke ontwikkelingsbedreiging(en) van het kind rechtstreeks naar de Raad voor de Kinderbescherming.

Voorheen kon het zijn dat eerst lange tijd vrijwillige hulp werd ingezet, voor de stap naar een Ondertoezichtstelling (OTS) werd gezet. Tegen die tijd waren gezinnen al moe van alle hulpverlening. Met Samenwerken aan Veiligheid is het al in een vroeg stadium duidelijk voor het gezin wat de situatie is en wat er van hen verwacht wordt.

Annemarie Diouf, directeur De Jeugd- en Gezinsbeschermers: “We zijn enthousiast dat we op deze manier onze expertise kunnen delen met onze ketenpartners, zodat gezinnen nog beter geholpen worden en de veiligheid in het gezin sneller hersteld kan worden.”

Vrijwillig, dus regie bij het gezin

Tijdens de 13 weken ligt de regie in de vrijwillige hulpverlening bij het gezin. Allereerst heeft het gezin zelf de keuze om voor dit traject te kiezen en ook de tijdens rest van het traject staat het gezin aan het roer. Ze beslissen zelf of ze hulpverlening willen, welke hulpverlening ze willen en ze mogen ook altijd besluiten om te stoppen. Afhankelijk van de aard en ernst van de situatie maakt de CJG-coach dan de afweging wat er moet gebeuren.

Er is gekozen voor een termijn van dertien weken, zeg drie maanden, omdat in een langer traject het risico bestaat dat je gaat verzanden. En als het binnen drie maanden niet werkt, gaat het vaak niet meer lukken op vrijwillige basis. En soms blijkt al eerder dat een onder toezichtstelling toch noodzakelijk is.

Dankzij deze werkwijze is snel duidelijk wat het meest passend is bij het gezin; vrijwillig- of niet-vrijwillig kader. Ook wordt hiermee de stapeling van hulptrajecten voorkomen en wordt sneller passende hulp ingezet. Samenwerken aan Veiligheid start in de grotere gemeenten in Midden en Zuid Kennemerland, waarbij het uiteindelijke doel is om alle gezinnen in de regio die hier behoefte aan hebben dit aan te bieden.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over Samenwerken aan Veiligheid? U kunt dan contact opnemen met:

Gerdine Westland, projectleider
Tel: 088 – 5261614
@: gwestland@pvj.nl

Samenwerken aan Veiligheid is in nauwe samenwerking ontwikkeld door het CJG, de gemeenten, de Jeugd- en Gezinsbeschermers, de William Schrikker Stichting, Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis, de Beschermingstafel en het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling.