Erna El Choura en Patricia de Roos zetten zich beide in voor de kwetsbare gezinnen in de proeftuin Zaanstreek-Waterland. Erna heeft een achtergrond als jeugdbeschermer en werkt nu sinds maart 2023 in deze proeftuin, terwijl Patricia zich sinds juni heeft aangesloten bij het jeugdteam Waterland.
Problemen aanpakken bij de wortel
De samenwerking tussen de verschillende jeugdteams en organisaties in de proeftuin wordt steeds sterker, wat resulteert in betere hulpverlening voor gezinnen. “Het proces van opschalen naar het veiligheidsteam was in het begin zoeken, maar nu is er duidelijkheid en effectiviteit in het bieden van ondersteuning”, zegt Patricia. Erna: “het veiligheidsteam wordt door de verschillende jeugdteams en sociale wijkteams ingezet als er sprake is van duidelijke onveiligheid binnen een gezin.”
Erna en Patricia benadrukken het belang van het delen van kennis en expertise, en het aanpakken van problemen bij de wortels om effectieve oplossingen te bieden. Erna: “In de proeftuin worden casussen aangepakt in de leeftijdscategorie 0-100. Hierbij worden diverse uitdagingen zoals huiselijk geweld, financiële en psychische problemen aangepakt. Het doel is om samen te werken met instanties zoals Veilig Thuis, de Raad van de Kinderbescherming en Jeugdbescherming om het aantal ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen te verminderen. Door middel van een top-3 methodiek (punten waar men zich het meeste zorgen om maakt) en de verklarende analyse (hiermee maak je de patronen zichtbaar) kunnen we kijken naar de oorsprong van problemen binnen gezinnen en effectiever helpen.”
‘Ontschotten’
“In Gemeente Waterland hebben we tot nu toe nog geen enkele ondertoezichtstellingen of uithuisplaatsingen gehad in de afgelopen negen maanden. We proberen dwangzaken te voorkomen door buiten de lijntjes te kleuren en te bieden wat een gezin echt nodig heeft. Het is een uitdaging om te ‘ontschotten’ en kortere lijntjes te maken voor snellere hulpverlening. Uiteindelijk draait het om vertrouwen en goed onderbouwde beslissingen. We zijn steeds beter geworden in deze aanpak en kunnen de positieve ontwikkelingen laten zien aan anderen”, aldus Patricia.
Hoewel het proces van ontschotting en financiële waarborging uitdagend is, blijven Erna en Patricia zich inzetten voor een effectieve samenwerking en het tonen van positieve resultaten.
Patricia: “De inzet van de proeftuin heeft geleid tot een unieke aanpak waarbij dwangmaatregelen zoveel mogelijk worden vermeden. Het vertrouwen en de goede onderbouwing van beslissingen spelen hierbij een cruciale rol. Het doel is om samen te werken en gezinnen in hun kracht te zetten vanuit een vrijwillig kader.”
Erna: “Het is leuk om met verschillende collega’s uit verschillende organisaties samen casussen op te pakken en gezinnen in hun kracht te zetten vanuit het vrijwillige kader. Het is een proces waarbij we samenwerken en vanaf het begin van de hulpvraag erbij kunnen zijn en mensen niet gelijk tegen ons hebben, wat een groot voordeel is. Het is motiverend om te zien hoe deze manier van werken positieve resultaten oplevert.” Patricia: “Voor de gezinnen die we nu begeleiden, blijven we betrokken als vast gezicht. We proberen te voorkomen dat we moeten opschalen naar dwang, maar als dat wel een stap is die genomen moet worden, blijven we als jeugdteam betrokken.”