Het begeleiden in de opvoeding van gezinnen in een complexe scheiding is een enorme uitdaging. De ruzie loopt zo hoog op dat hulpverlening vaak verstrikt raakt in het conflict tussen beide ouders. Waardoor het belang van het kind uit het oog verloren wordt. Dit leidt ertoe dat veel van die gezinnen door de rechter onder toezicht gesteld worden. Bij maar liefst 80% van de gezinnen met een OTS bij De Jeugd DJGB is sprake van een scheiding, waarvan 73% een complexe scheiding is. En dat terwijl de situatie tegen die tijd al zo uit de hand is gelopen, dat het voor jeugdbescherming bijna ondoenlijk is om verandering bij ouders te realiseren. Hun focus ligt op dat moment al te veel op de andere ouder. En vooral op wat hij of zij anders zou moeten doen.
Tips
Daarom zou vooral voorkomen moeten worden dat het zo ver komt. In de preventie zijn er veel mogelijkheden waar op ingezet kan worden. We geven hier een aantal voorbeelden:
- Zorg bij aanvang van het hulptraject voor een zorgvuldige analyse van de situatie om de juiste begeleiding in te zetten. Is de werkelijke oorzaak van de problemen wel de scheiding zelf, of liggen er nog andere problemen aan ten grondslag, die eerst opgelost moeten worden?
- Zorg dat beide ouders zich gehoord voelen, door te benadrukken dat beide ouders nog ouders blijven en het gezamenlijk ouderschap vorm te geven. Het is belangrijk dat er al in een vroege fase van de hulpverlenging aandacht is voor de rouw rondom de scheiding. Dit creëert ruimte voor oplossingen.
- Borg de aandacht voor het kind door twee professionals op het gezin in te zetten.
- Kijk of een goede samenwerking met het informele netwerk helpend kan zijn, met mensen die geen partij kiezen en het kind goed centraal kunnen stellen.
- Maak duidelijke en werkbare afspraken met ouders in zo’n complexe situatie.
- Zorg voor kennis over de procedures, kaders en middelen van de wet omtrent scheidingen in je team.
- Onderzoek welke vorm van ouderschap passend is voor het gescheiden stel. Hier zijn verschillende mogelijkheden in, waardoor op maat gekeken kan worden wat zou kunnen werken.
- Zorg voor een goede samenwerking tussen ouders, netwerk en hulpverlening.
- Zet specifieke hulp in voor kinderen van gescheiden ouders. Het conflict tussen ouders is namelijk vaak schadelijk voor het kind en kan zorgen voor probleemgedrag. Villa Pinedo en Kinderen uit de Knel bieden veel hulp.
Inspiratiesessie
Expect Jeugd, het expertisecentrum van Partners voor Jeugd, doet regelmatig onderzoek op het vlak van complexe scheidingen. Daarbij brengt ze nieuwe ontwikkelingen en succesfactoren in kaart, die op worden genomen in de methodieken en werkwijzen van DJGB. Deze kennis delen Expect Jeugd en DJGB graag om OTS’en te voorkomen. Daarom organiseren zij inspiratiesessies voor gemeenten, wijkteams, jeugdhulp, en scholen. Dit zijn sessies van gemiddeld twee uur, waarin DJGB en Expect Jeugd aan de hand van casuïstiek laten zien wat werkt in de begeleiding van gezinnen met een complexe scheiding. Om een inspiratiesessie aan te vragen, kan je contact opnemen met het opleidingsteam van Expect Jeugd op opleidingen@pvj.nl.
Consultatie en advies op casusniveau
Heb je een specifieke casus waarin je niet zeker bent over de juiste stappen of waar je op vastloopt? Dan is het ook mogelijk om een jeugd- en gezinsbeschermer in te zetten voor consultatie en advies op die casus. Hiervoor kan je contact opnemen met een JGB’er of de managers van DJGB in jouw regio.
Training en opleiding
Wil je meer op het vlak van training en opleiding? Dan kan je terecht bij de Expect Jeugd. Zij hebben een gevarieerd aanbod van trainingen. Zoals ‘gespreksvoering: blijf uit de strijd’, hechtingsproblematiek, netwerkberaad en juridische trainingen over vormen van ouderschap. Maar ook op andere thema’s, zoals: gesprekstrainingen, LVB en ouderschap en veiligheid- en risicotaxaties. Hierbij is maatwerk altijd mogelijk. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met het Expect Jeugd opleidingsteam op opleidingen@pvj.nl.