In 2018-2019 is er landelijk onderzoek gedaan naar het aantal herhaaldelijke Veilig Thuis meldingen, waaruit bleek dat de regio Noord-Holland Noord bovengemiddeld scoorde. De gemeente Hoorn heeft vervolgens de keuze gemaakt om een kwalitatief onderzoek uit te laten voeren om zicht te krijgen op wat er speelt in deze gezinnen, hoe de samenwerking verloopt tussen ketenpartners en welke acties gedaan moeten worden om het aantal herhalingen te verminderen.

Uit het onderzoek gedaan door de gemeente Hoorn is naar voren gekomen dat het veelal gaat om gezinnen waar langdurig problemen spelen, op meerdere leefgebieden, waarbij hulpverlening niet geleid heeft tot verbetering van de gezinssituatie. Deze gezinnen moeten op een andere manier benaderd worden, omdat ze iets anders nodig hebben naast hulpverlening. De resultaten van het onderzoek zijn gedeeld met de betrokken ketenpartners, waarna gezamenlijk het besluit is genomen uitvoering te geven aan de adviezen. Dit heeft geleid tot de Proeftuin Aanpak Meervoudige Problematiek.

Passend hulp kan zorgen voor regie

Linda Steensma werkt haar hele werkende leven in de jeugdzorg en heeft in 2014 de overstap gemaakt naar de gemeente met het oog op de transitie. Sinds 2019 is zij werkzaam als projectmanager bij gemeente Hoorn (1.Hoorn).

Linda: “We zijn gestart om samen met de ketenpartners die deelnemen aan de Proeftuin om een plan van aanpak op te stellen onder leiding van een externe procesbegeleider. Dit document vormt de basis en van hieruit zijn we gestart met de selectie van casuïstiek.  Elkaar leren kennen, elkaar begrijpen en vragen stellen zijn belangrijke onderdelen om tot een andere manier van handelen te komen. Het bleek vaak een uitdaging om niet meteen aan hulpverlening te denken, maar door ‘out of the box’ te denken, werden er creatieve oplossingen gevonden”, zegt Linda.

“Een voorbeeld hiervan is een alleenstaande moeder die al lang in de hulpverlening zat en naar de voedselbank ging, maar moeite had met het halen van boodschappen en het op tijd naar school brengen van haar kinderen. Door een bakfiets voor haar aan te schaffen, kon ze deze taken zelfstandig uitvoeren en kreeg ze meer regie over haar leven. Hierdoor had ze minder intensieve hulpverlening nodig en werd ze ondersteund door slechts één persoon in plaats van meerdere”, aldus Linda.

Linda Steensma

“Het is belangrijk om passende hulp te bieden en te kijken naar de kern van het probleem. Samenwerking tussen verschillende partijen en het benutten van elkaars krachten is essentieel om te werken naar een Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming waarin gezinnen beter geholpen kunnen worden. Hoewel er nog uitdagingen zijn en tijd te kort is, wordt er hard gewerkt aan het implementeren van nieuwe methodes en werkwijzen om gezinnen in nood effectief te kunnen ondersteunen”, vertelt Linda.

Lessen voor de toekomst

In juni eindigt de proeftuin, maar dit betekent niet dat ze dan klaar zijn. “Het is belangrijk om te blijven leren van de lessen die we tijdens de Proeftuin hebben opgedaan en om deze mee te nemen naar de toekomst. Samenwerking en het delen van methodieken (zoals de Doorbraakmethode) met andere regio’s zijn essentieel om tot goede resultaten te komen en om invulling te geven aan het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Dit vraagt tijd, ruimte en commitment van alle ketenpartners om uitvoering te geven aan deze casuïstiek, Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, die door een stevige samenwerking, het benutten van elkaars deskundigheid en creatief te blijven denken verder door ontwikkeld kan worden. Op die manier kunnen we gezinnen beter ondersteunen en tot meer duurzame oplossingen komen, zodat kinderen op kunnen groeien in een stabiele gezinssituatie”, zegt Linda.